Gezondheid

Onder impuls van de gezondheidsraad en de milieuraad wordt op school regelmatig aan gezondheidsopvoeding gewerkt.

Sport en Beweging

Sport en beweging worden sterk aangemoedigd, via naschoolse sport en vooral via de middagsport.

Gezonde voeding

Gezonde voeding wordt gepropageerd en in de praktijk gebracht via verschillende kanalen. Het restaurant met eigen keuken zorgt voor gevarieerde maaltijden en biedt regelmatig vegetarische maaltijden aan; daarnaast is er keuze uit een ruim assortiment broodjes met groenten.

We hebben al een grote campagne ‘Gezond is OOK lekker’ gevoerd rond gezond koken: soep, tussendoortjes, smoothies en fruitsla werden door de leerlingen klaargemaakt en geproefd. De zesdejaars krijgen in de loop van het derde trimester een stoomcursus ‘Koken op kot’. 

Geestelijke gezondheid

Alcohol, roken, drugs: je kan ze niet wegdenken uit onze hedendaagse maatschappij. Ook hier is de boodschap: zorg dat je genformeerd bent over deze producten! Laat je niet blind meeslepen door groepsdruk.

In het 2e jaar wordt er expliciet gewerkt rond roken. Ook drugs worden dan bespreekbaar gemaakt aan de hand van een toneelproject van De Sleutel (Panda). Alcohol wordt dan weer ter sprake gebracht in de lessen biologie 3e jaar waar een fysische verklaring gegeven wordt voor het sterk verslavende karakter van dit genotsmiddel . Via de brochure van Stad Brugge ‘Drinken is geen kinderspel’ worden ook de ouders erbij betrokken. Al to vaak wordt de link gelegd tussen feest vieren en alcoholgebruik. Op school streven we naar een nultolerantie op dat vlak. 

Roesmiddelen

Hoe ga je om met Internet, facebook, chat,..? Deze nieuwe media en technologieen bieden veel mogelijkheden, maar moeten met verstand gehanteerd worden. Op ‘Safer Internet Day” wordt er aandacht aan besteed via een project gesteund door Click Safe en Child Focus en de politie. Aansluitend wordt een film gepresenteerd waarin diverse mensen op zoek zijn naar echte verbintenissen in een wereld waarin iedereen virtueei aan elkaar gelinkt is. 

Relationele en seksuele voorlichting (RSV)

Tieners komen meer dan ooit in aanraking met seks in onze samenleving. Porno op het internet, gewaagde getuigenissen in de media, seksscènes op televisie: seks is overal aanwezig en houdt jongeren dan ook sterk bezig. Precies daarom hebben tieners meer dan ooit nood aan de juiste informatie over seks.

Tijdens de RSV-momenten in het eerste en vierde jaar geven leerkrachten antwoord op de meest gestelde vragen over lichamelijke veranderingen, anticonceptie, veilig vrijen, de eerste keer, homoseksualiteit, gewenste en ongewenste intimiteiten en vele andere heikele onderwerpen.

Luister naar je oren!

Gehoorschade wordt vaak weggelachen als een ver-van-mijn-bed show. Maar wat als je zelfs in bed het gesuis in je oren niet meer kunt afzetten?

In aanloop naar de SAF-fuif worden onze leerlingen bewust gemaakt van de mogelijke gevolgen van geluidsoverlast. Dit gebeurt aan de hand van de kortfilm ‘Ruis’ en aanverwant tekstmateriaal. ‘Ruis’ is gebaseerd op een aangrijpend waar verhaal en maakt het thema bespreekbaar.

Op de fuif worden aan iedereen gratis oordopjes uitgedeeld met de sterke aanbeveling er ook gebruik van te maken. Heel wat jongeren kiezen ook voor op maat gemaakte exemplaren. Te luide muziek is immers een belangrijke boosdoener voor het gehoor. Dus, maak niet van je oren, maar zorg ervoor!