Uitwisselingen

Nettetal

Sint-Andreas Garenmarkt organiseert al sinds 2007 voor de vijfdejaars uitwisselingsprojecten met het Werner-Jäger-Gymnasium in Nettetal, Nordrhein-Westfalen. De school ligt in een landelijke gemeente net over de Nederlandse grens bij Venlo, op 250 km van Brugge. Onze jongeren leren een andere cultuur kennen, en bovendien kunnen ze een vreemde taal die ze op school leren, in de praktijk oefenen. De leerlingen krijgen de kans om op individuele basis of in kleine groep een aantal dagen in Nettetal door te brengen. Anderzijds vinden zowel ouders als leerlingen het ook erg verrijkend om gastvrijheid te bieden aan Duitse jongeren.

Reacties:

Ich habe gelernt, dass selbst wenn man eine andere Sprache spricht, und selbst wenn man auf drei Stunden voneinander entfernt wohnt, viele junge Menschen ähnliche Interessen haben. Die Deutschen sind sehr sportlich. Fast jedes Mädchen treibt einen Sport, wie zum Beispiel Handball oder Fußball. Im Dorf kennt jeder jeden, weil es ziemlich klein ist – das ist anders als in Brügge. Mir wurde gesagt, wir sprechen ein anderes Niederländisch als das das sie gelernt haben. Sie lernen den holländischen Akzent. Ich habe auch gelernt, dass es überhaupt keine Deutschen gibt, die keine Butter mögen! In der Schule, ist es erlaubt, zwischen den Unterrichtsstunden zu trinken und essen. Es gibt gröβere Gebäude mit mehr Studenten. Und die Lehrer sind weniger streng als bei uns.

Es war auf jeden Fall eine ganz tolle Erfahrung!


Project brussel 5HW

Brussel, een stad die regelmatig negatief in het nieuws komt. Is dit terecht? Als Humane wetenschappers trekken we twee dagen op onderzoek uit.

In ons project zijn de Franse taal, het multiculturele en het sociale met elkaar verweven. De Franse taal komt aan bod doordat de gesprekken en de opdrachten vaak in het Frans gebeuren. Het sociaal-multiculturele aspect slaat op thema’s zoals de situatie van vluchtelingen en migranten en de migratiegeschiedenis in Brussel.

We gaan op stap in Molenbeek, maken kennis met enkele inwoners, ontmoeten een Imam en bezoeken een aantal sociale projecten.